dimecres, 29 d’abril del 2015

TREBALLEM LA MATÈRIA 1: L'ou en vinagre

Ja hem començat el tema de la matèria. 
Farem uns quants experiments
El dilluns vam provar la reacció química d'un ou amb vinagre. Cada grup de treball va fer les seves hipòtesis.
En un pot hi vam introduir l'ou, i el vam cobrir de vinagre. Hem esperat fins avui per veure què passava.

L'ou i un recipient amb vinagre.
Avui quan l'hem tret l'ou havia augmentat de tamany i tenia una textura com una pilota de goma... increïble! L'hem rentat amb aigua i l'hem tocat. N'hem apuntat els resultats a la nostra fitxa de treball.
L
Hem tret l'ou del recipient i l'hem rentat amb aigua. 
L'ou ha augmentat de grandària i ha canviat la seva textura.


L'explicació científica ens diu que l'ou conté una closca que posseeix molt de calci. D'altra banda, el vinagre posseeix àcid acètic que reacciona amb el carbonat de calci de la closca de l'ou. Com a resultat de la reacció química s'obté diòxid de carboni, que és el gas que es desprèn en petites bombolles, aigua i també acetat de calci. A més, com podeu veure, l'ou també augmenta grandària ja que el vinagre travessa les seves capes, que són permeables, i entra dintre de la membrana.

Hem suposat que si el deixàvem caure a terra l'ou rebotaria com una pilota i ho hem volgut comprovar. Us imagineu què ha passat?

L'ou s'ha esberlat i de dins n'ha sortit intacte el rovell i la clara. La reacció només ha afectat a la closca que ha quedat com una membrana fina i elàstica.

Què passaria si el deixéssim molts més dies?

Proveu-ho!

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada